Gránátalmalé 100% bio 1l Grúz Hung
Kód: 59998842215O-O-Termék részletes leírása
A gránátalma az egyik legrégebb óta ismert gyümölcs. Lombhullató fa, a punicaceae család tagja. Őshonos Indiában a Himalaya területén és Iránban. Mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerikában is megjelent. A világ számos területén széleskörűen termesztik. Régóta fogyasztják nem csak kellemes íze, hanem gyógyító hatása miatt is.
Termése gömb alakú, általában a sárgától a pirosig változó színű. Alma nagyságú gyümölcsének 3-4 mm vastag, enyhén fényes, bőr nemű héja éréskor könnyen vágható, később megkeményedik. Sok magvú bogyótermése kellemesen édeskés, savanykás ízű. Minden magot gránátvörös, lédús magköpeny vesz körül, ezek a magköpenyek a gyümölcs fogyasztható részei.
Évszázadokon keresztül használtál gyógyítás céljából, a „természet erejének” tartották.
A gránátalma termékek fogyasztása kifejezetten ajánlott egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt, beleértve a gyulladásos betegségek és a rák megelőzését.
Eredetileg gyógyításra használták: parazitás és mikrobiális fertőzések, fekélyek, hasmenés, vérhas, és légúti megbetegedések kezelésére. Napjainkban számos tanulmány számol be a gránátalma antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antiaterogenikus (érfalban lerakódást gátló), antidiabetikus (vércukorszint csökkentő) és antikarcinogén (rákellenes), antivirális (vírusellenes) és antibakteriális( baktériumellenes) tulajdonságairól.
Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Tartalmaz:
- Antioxidáns A-,és E-vitamint.
- Szelént
- B-vitaminokat
- Cinket
- Magnéziumot
- Foszfort
- Kálciumot
Egy felnőtt ember számára ajánlott napi C-vitamin bevitel 40%-a megtalálható mindössze egyetlen gránátalmában. A C-vitamin az emberi szervezetben fontos szerepet tölt be. Szükséges a kötőszöveti rostanyagok kialakulásához, valamint a hajszálerek, a porcszövetek, s csontok, fogak épségének fenntartásához, az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Legnagyobb antioxidáns aktivitással bíró polifenolja a punicalagin, amely egyedül a gránátalmában található meg. Védi a zsírsavakat az oxidációtól. Ezenkívül fokozza a vas felszívódását a szervezetben. A gyümölcsben az egyenként is erős antioxidáns típusú vegyületek együttes hatása érvényesül a szabad gyökök ellen.
Gazdag polifenolokban, amelyek számos betegség megelőzésében szerepet játszanak. Gátolja a rák kezdeti kialakulásában létrejövő DNS károsodást. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a különböző daganatok megelőzéséhez, elsősorban: mell-, prosztata-, vastagbél-, máj-, tüdő-, bőr-, húgyhólyagdaganat, leukémia.
A benne található ellagsav legjobb természetes forrása a gránátalma. Az ellagsav véd a rák kialakulása ellen. Elpusztítja a rákos sejteket, gátolja a kialakulásukat, valamint megállítja az osztódásukat. A legújabb kutatások szerint a csontok sűrűségét és térfogatát is növeli, amely a napjainkban járványszerűen terjedő csontritkulás megelőzésében fontos szerepet tölt be.
Számos vizsgálat bizonyítja a gránátalma testtömegre gyakorolt hatását. Egyes összetevői csökkentik a táplálkozás eredetű elhízás kialakulását. Gátolja a lipáz (zsírbontó enzim) aktivitását.
Alacsony kalóriatartalma révén fogyni vágyók étrendjébe is kiválóan beilleszthető.
Egyes kutatások szerint a benne található ellagsav és a fitoösztrogének hozzájárulnak, a napjainkban járványszerűen terjedő csontritkulás megelőzéséhez. Az ellagsav növeli a csontok sűrűségét és térfogatát. A fitoösztrogének enyhítik a menopauzával járó panaszokat.
Összetevői csökkentik a vér koleszterinszintjét. Szív-és érrendszeri védőhatása elsősorban magas antioxidáns tartalmának köszönhető. Klinikai körülmények között végzett vizsgálatok bizonyítják, hogy a gránátalmalé fogyasztása kedvezően befolyásolja a vér LDL-szintjét, megelőző hatású az érelmeszesedéssel szemben. Gátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését, ezáltal csökkenti a vérnyomást.
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!
Csak regisztrált felhasználók tehetnek közzé bejegyzést. Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.