Mosómama bio argánolaj 50ml
Kód: 5999884457442Kapcsolódó termékek
Termék részletes leírása
Aranyló színű és diós, karakteres illatú, közepes sűrűségű hidegen sajtolt bázisolaj értékes összetevőkkel (E-vitamin, B6 és B9 vitamin, folsav, egyéb esszenciális zsírsavak).
Használható közvetlenül bőrre és hajra, vagy házi natúrkozmetikumok készítésére.
Bőrápolás: az esszenciális zsírsavaknak, valamint antioxidánsoknak köszönhetően táplálja a bőrt, visszaállítja eredeti szerkezetét, feszessé teszi, így mérsékelheti az öregedés jeleit. E-vitamin tartalma ellenállóvá teszi a bőrt a környezeti hatásokkal szemben, használatával télen is megakadályozhatóak, csökkenthetőek a szél és hideg okozta kiszáradás tünetei. Visszaadja a sápadt arc természetes színét. Nem tömíti el a pólusokat, könnyen beszívódik a bőrbe.
Hajápolás: Törölközőszáraz hajra használj néhány cseppet. Visszaadja a haj természetes fényét, amelyet a nyári erős napsugárzás vagy a fürdők vizének klórtartalma miatt elvesztettél. A többi olajjal ellentétben könnyen beszívódik és nem is nehezíti el a hajat. Minden hajtípusra alkalmazható.
Bevált szakállápoló szer is, hiszen kordában tudja tartani az extra erős szőrzetet is.
Erősíti a körmöket.
Szépészeti célok mellett bőrbetegségek kezelésére is használható. Többek között az aknés bőrre is jótékony hatást gyakorol, segíti a hámosodást, beállítja a bőr lipid tartalmát.
Bővebben az argánolajról
Az argánolaj egy növényi olaj, amit a vajfélék (Sapotaceae) családjába tartozó, marokkói elterjedésű argánfa (Argania spinosa L.) magjából nyernek. Marokkóban az argánolajat étkezési és kozmetikai célra is használják: szokás például belemártogatni a kenyeret és úgy fogyasztani reggelire, de előszeretettel keverik bele kuszkuszba és adják tésztákhoz is. Kozmetikai felhasználása szépészeti célokat szolgál, de alkalmazzák bőrbetegségek kezelésére
Az argánfa kis méretű, gömbölyded, hengeres vagy kissé kúpos alakú terméseket hoz, ebből kell kinyerni a magban található olajat. A termés vékony héja alatt lédús gyümölcshús található, ennek közepén helyezkednek el a csonthéjas magvak, amelyek súlya az egész termés súlyának negyedét is meghaladhatja. A csonthéjon belül egy, kettő vagy három, olajban dús mag rejlik, ebből körülbelül 30~50% olaj nyerhető ki, függően az alkalmazott eljárás módjától
Az olaj kinyerése a feldolgozási eljárás kulcsfontosságú része. A hagyományos módszereket követő kinyerésnél először szabad levegőn szárítják a terméseket, majd a héjával együtt lehántják a gyümölcshúst, amit leginkább állatok takarmányozására használnak fel. Egyes termelők kihagyják a szárítás fázisát, és mechanikus módszerekkel távolítják el a csontárt körülvevő gyümölcshúst. Egyes marokkói régiókban ősi hagyomány, hogy megengedik a kecskéiknek, hogy felugráljanak az argánfák ágaira, ahol azok szabadon lelegelhetik a friss gyümölcsöket. Ezáltal az emészthetetlen csontárok végighaladnak az állatok tápcsatornáján és az ürülékükből könnyűszerrel kinyerhetők; ez sokat könnyít a feldolgozás folyamatán, de egyesekben esetleg averziót szülhet.A modern argánfeldolgozó eljárásoknál a gyümölcshúst már kézzel távolítják el, kihagyva a kecskéket a folyamatból.
A következő feladat a csontárok megtörése, hogy hozzájussanak az olajban gazdag magokhoz. Ezen eljárás mechanikusabbá tételére jó néhány kísérlet történt már, jobbára sikertelenül, így az argánfeldolgozó munkások ezt a fárasztó és időigényes munkafázist jelenleg is leginkább kézzel végzik. A berber asszonyok előszeretettel vállalják magukra ezt a feladatot.
Étkezési célú felhasználáshoz a magokat enyhén megpörkölik, majd miután kihűltek, megőrlik és kipréselik azokat. Az így létrejövő barna színű pép nagy része tiszta, szűretlen argánolaj, amit az eljárás végén edényekbe fejtenek át. Kozmetikai célú felhasználás esetén a feldolgozási eljárás annyiban különbözik, hogy kihagyják a pörkölési fázist, elkerülve, hogy a végterméknek túlságosan intenzív dióillata legyen.
A szűretlen olajat legalább két hétig tárolják, ez idő alatt az elegy szilárd alkotóelemei leülepednek az edényzet alsó részébe. Ezt követően az olajat még át is szűrhetik, attól függően, hogy milyen tisztaságú végtermék iránt van igény. Még a legtisztább argánolaj is tartalmazhat bizonyos mennyiségű szilárd üledéket.
Az argánolajat legnagyobb arányban zsírsavak alkotják, de tartalmaz tokoferolokat (E vitamint), fenolokat, karotinoidokat és szkvaléneket is. A kinyerési eljárás jellegétől függően az argánolaj ellenállóbb lehet az oxidálódással szemben az olivaolajnál is.
Étkezési célú felhasználása
Az étkezési célú argánolajat elsősorban arra használják, hogy a kenyeret abba mártogatva fogyasztják, de felhasználják kuszkusz, saláták készítéséhez és más hasonló módokon. Az amllon ami egy mogyoróvajhoz hasonló állagú, sűrű barna paszta, pirított, őrölt mandula, argánolaj és méz felhasználásával készül, főleg kenyérre kenve fogyasztják.
Kozmetikai célú felhasználása
A marokkóiak hagyományosan pirítatlan argánmagból préselt olajat használnak különféle bőrbetegségek kezelésére, valamint a bőrön és hajon alkalmazott, kozmetikai célú olajként. Mára világszerte egyre népszerűbb kozmetikai alapanyag: amíg 2007-ben még csak két, az amerikai piacon forgalmazott kozmetikai készítmény tartalmazott argánolajat, 2011-re ez a szám már száz fölé emelkedett Az argánolaj növekvő népszerűsége arra ösztönözte a marokkói kormányzatot, hogy továbbfejlessze argántermelését ezzel a korábbi 2,500 tonnás éves mennyiség 2020-ra 4,000 tonnára emelkedjen.
Forrás: Wikipédia
Receptek házi kozmetikum készítéshez
Argánolajos testápoló vaj
Ajánlott normál vagy száraz bőrre.
Hozzávalók:
Elkészítése
Vízgőz fölött olvaszt fel a kakaóvajat és a sheavajat. Ha felolvadtak, vedd le a tűzről és add hozzá az argánolajat, majd préseld bele a kapszulából az E-vitamint. Keverd jól el, és töltsd tégelybe. Tartsd szobahőmérsékleten, mert napon vagy melegben felolvadhat.
Használhatod teljes testfelületen és arcon egyaránt. Vidd fel a már megtisztított bőrre és jól masszírozd be. Nagyon jól táplálja és puhítja a kiszáradt, berepedezett bőrt. Lassítja az öregedés folyamatát. Az argán olajban található vitaminok és esszenciális zsírsavak fiatalos, feszes bőrt eredményeznek.
Argánolajos ajakápoló
- 10 gramm kakaóvaj
- 10 gramm argánolaj
- 10 gramm méhviasz
- 5 csepp E-vitamin
- 2 csepp illóolaj (elhagyható)
A kakaóvajat, az olajat és a méhviaszt olvaszd össze vízgőz felett egy edényben. Ne hevítsd, csak épphogy folyékony legyen. Vedd le a tűzről, és add hozzá az E-vitamint és az illóolajat. Keverd el és már mehet is a tárolóba. Ebből a mennyiségből min. 5 stift jön ki. Töltheted pici fém tégelybe is.
Kiegészítő paraméterek
Kategória: | Arc- és bőrápolás |
---|---|
Drogéria: | Arc- és bőrápolás, Haj- és fejbőrápolás |
A tétel elfogyott… |
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!
Csak regisztrált felhasználók tehetnek közzé bejegyzést. Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.